hírek

kristály imperial pincészet

Tata

A Gerecse tövében Tata-Agostyán-Baj települések fogják közre az Augustin Kft. szőlőültetvényét, feldolgozó üzemét. A cégcsoporthoz tartozik az idén 250 éves tatai Kristály Imperial Hotel, amely Magyarország legrégebben működő szállodája és ezzel az évfordulóval összefüggésben lép piacra a csoport tulajdonában lévő új pincészet, amelyet Kis Csaba szőlész-borász vezet. Csaba fiatal szakember, de már a 2016-os indulástól a pincészetnél van és ő menedzselte le a majd’ tizenhárom hektár (50 ezer tőke) újra telepítését. A 190-220 méter magasan lévő, déli kitettségű, agyagos és löszös, rendkívül magas mésztartalmú területen bő három hektár pinot noir, három hektár merlot, 2,5 hektár chardonnay, ugyanennyi kékfrankos, egy hektár cabernet sauvignon és fél hektár ottonel muskotály zöldell, amely már 2018-ben adott egy kis szűztermést, 2019-ben pedig már 250 mázsát.

A trendeknek megfelelően Csaba mindent megtesz azért, hogy organikusan tudja művelni a termőhelyet és a pincében is a spontán erjesztés és kizárólag a kén használata a cél. Apropó pince: mivel a cégcsoportnak korszerű almáskertje és hűtőháza is van a feldolgozó közvetlen szomszédságában, Csaba előszeretettel alkalmazza azt a hidegáztatásos módszert a kékszőlő esetében, amelynek során a zúzott-bogyózott anyagot pár napig a hűtőkamrában tartja, és csak utána kezdi el erjeszteni. A chardonnay esetében pedig a tétel felét hordóban is erjeszti, aztán a tartályos tétellel házasítja a minél finomabb hordóhatás elérése céljából. A hordós érlelés a baji szőlőhegyen történik, egy kisebb pincében egy korabeli kúria oldalában. Az épület hajdanán Fedák Sári művésznő tulajdona volt, ennek felújítása is megkezdődik hamarosan és borkóstolók, rendezvények színhelye lesz.

A pincében új 500 literes, magyar és amerikai tölgyből készült, MT és LT pörkölésű Trust hordók sorakoznak, bennük a 2019-es évjárat vörösborai. Mint a fajtaösszetételből is látszik, a tulajdonosok inkább a vörösbor készítésében szeretnének sikereket elérni, ami a klímaváltozás fényében nem is csoda. Kóstolva ezeket a tételeket, a megfogalmazott magas minőségnek tökéletesen megfelelnek, bár még érthetően nagyon fiatalok: Sűrű szövetű, rendkívül gyümölcsös, a fajtajegyeket (kékfrankos, merlot cabernet sauvignon) szépen megmutató borok, amelyeket ha hordóminta riportban mutatnánk be, közel lennének az ötcsillaghoz. Már csak kis idő tehát, hogy a Kristály Imperial Pincészet borait a nagyközönség is kóstolhassa. A piacra lépés után természetesen a hotel lesz a borok fő feltalálási helye, de ezen kívül a közelben lévő vinotékák, éttermek polcain, asztalain képzelik el boraikat a lokálpatrióta tulajdonosok, ezzel is erősítve a megye gasztronómiáját. (BGB)